Kierikin lähialueet

Kierikkikankaalla asuinpainanteita, eli rakennuksiin viittaavia jälkiä maastossa, on löytynyt nelisenkymmentä. Myös toiselta Kierikin alueella olevalta asuinpaikalta, Kuuselankankaalta, on löydetty kymmeniä asumuksen jälkiä. Arvioiden mukaan Kierikissä olisi huippuaikoina asunut noin 200 ihmistä.

Kierikki on ollut kampakeraamisella kivikaudella merkittävä keskus, mutta ei suinkaan ainoa Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa. Tervolassa on useita kampakeraamisia kivikautisia kohteita, ja yhteensä kunnan alueelta on löytynyt yli tuhat asuinpainannetta. Suurimmassa kohteessa Törmävaaralla painanteita on yli 300. Nämä asumista ilmaisevat painanteet eivät olleet kaikki yhtä aikaa käytössä, vaan nuo kolmisensataa painannetta ovat syntyneet noin viidensadan vuoden kuluessa. Enimmillään myös Tervolan Törmävaarassa, kuten Kierikissäkin, ihmisiä on asunut 150-250. Myös Tervolassa hylkeenluita on löytynyt erityisen runsaasti, joten molemmilla alueilla hylkeenpyynti on muodostanut tärkeän elinkeinon.

Tervolassa on ollut asutusta samaan aikaan kuin Kierikissä, ja on todennäköistä, että näiden kylien välillä on ollut yhteyksiä.

Kivikautista asutusta on ollut myös Yli-Iistä etelään nykyisellä Siikajoella, Raahen Kettukankaalla, Haukiputaalla ja Ylikiimingissä. Siikajoen, Ruukin ja Pattijoen vanhojen kuntien rajalla olevan Miilukankaan asuinpaikalta on löytynyt lähes neljäkymmentä asuinpainannetta; Ruukin Sahajoen asuinpaikalla on kymmenkunta asuinpainannetta. Pulkkilasta puolestaan on löytynyt keramiikkaa. Siikajoen Papinkankaalla on tutkittu peuranpyyntikuoppia. Pulkkilan Vornasta on löytynyt myös keramiikkaa, samoin Ruukin Ala-Vuolujärvestä. Ruukista on löytynyt myös skandinaavistyyppisiä liuskeveitsiä ja reikäaseita, kuten karhunpäänuija.

Siikajokilaakson kivikautiset asukkaat olivat luultavasti kulttuuriltaan ja elinkeinoiltaan samantyyppisiä kuin Kierikinkin, mutta aluetta ei ole tutkittu yhtä paljon kuin Kierikkiä ja Törmävaaraa. Lisäksi asuinpaikoilla on asuinpainanteita vähemmän, joten asutus ei ole ollut yhtä pysyvää ja kylien koko on ollut pienempi kuin Kierikin ja Törmävaaran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s