Asuminen ja arki

11834815_10153445628340661_5133912803209470571_o

Rakennukset

Kierikin alueen asuinpainanteita kaivettaessa todettiin paikalla olleiden rakennusten rakentamisessa käytetyn jonkinlaista hirsisalvosta. Salvoksista on jäänyt jokseenkin selkeät jäljet ympäröivään maahan, koska talot olivat kaivettu osittain maan alle. Oletetaan myös, että ne ovat ns. matalaseinäisiä taloja, eli salvottua seinää on ollut vain hieman maan pinnan yläpuolelle asti. Siitä ylöspäin talo on koostunut jyrkkäkulmaisesta katosta, joka on ollut omiaan lumen poisvalumista ajatelen. Samalla talon seinustoille on kasautunut eristävä lumikerros. Kierikin kivikauden kylän rakennukset ovat erityyppisiä rekonstruktioita mahdollisista kivikaudella alueella käytetyistä taloista.

WP_20140827_09_24_16_Pro

Kuoppasauna

Kierikin kivikautisessa kylässä on myös kuoppasauna. Ei todistettavasti tiedetä, että Suomesta olisi löytynyt kivikautisia saunoja, mutta suurinta osaa esimerkiksi Kierikkikankaan asuinpainanteista ei olla tutkittu. Voi siis olla, että jokin niistä painanteista on ollut jonkinlainen sauna. Kevyistä maanpinnalle tehdyistä rakenteista myöskään ei jää merkittäviä jälkiä joten voi siis myös olla, että mahdolliset saunarakennukset olisivat olleet kevytrakenteisia. Tulevaisuuden tutkimuksen toivottavasti tuodessa jonkinlaisia vastauksia myös tähän kysymykseen. Kierikin kivikautisen kylän kuoppasauna on osittainen kopio Pohjois-Amerikan intiaanien käyttämistä hikimajoista, joissa he näkivät näkyjä apunaan psykoaktiivisia kasveja yms. hallusinoivia apuvälineitä. Sauna lämpiää markkinoiden aikaan toivottavasti ja halukkaat voivat sitä käydä koittamassa. Kylpemistila on pieni ja sinne mahtuu noin kuusi ihmistä ahtaasti.

Ruokailutottumukset

Kaivauksissa löytyneistä tunnistetuista palaneista luista 90% on ollut hylkeen luita.

Osa löydetyistä painanteista Kierikkikankaalla voi olla peräisin varastokuopista, joihin ruokaa ja tarvikkeita on varastoitu.

20065177470_94dc1a1113_o.jpg

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s